Groen stoken… hoe doe je dat?

Door

Hooijer

datum

3 november 2018

Categorie

Nieuws, Tips & Tricks

Groen stoken… hoe doe je dat?

De energiebron hout inzetten om je huis te verwarmen en een sfeervolle plek te creëren is eigenlijk heel logisch. Bomen groeien immers vanzelf, zijn bereikbaar en leveren een veilige, draagbare vorm van energie. Bovendien kun je die energie op een verantwoorde manier vrij maken is, maar hoe doe je dat? We bespreken hier vier variabelen: de brandstof, de haard, het rookkanaal en de stoker.

Droog en schoon hout

Niet alle hout is geschikt om te stoken. Het is belangrijk om droog en schoon hout te gebruiken, dat niet is behandeld of geverfd. Dat hout kun je zelf kloven en minstens twee jaar laten drogen of je koopt het kant-en-klaar. Het stoken van nat hout is echt een  afknapper: de ruit van uw toestel wordt zwart, uw buren hebben last van stinkende rook èn het vermindert het rendement drastisch. Het meest ideaal is wanneer het hout een vochtpercentage heeft van rond de 15%. Een 'doorwaaide houtopslag is een echte aanrader. Klik hier voor een detailleerde maattekening.

Modern toestel

Een haard of kachel (hierna verbrandingstoestel) is een warmtebron, ook al gaat het u wellicht vooral om de gezelligheid. Uw leverancier zal dat graag met u willen bespreken. Hij zal er op letten dat de capaciteit van uw toekomstige verbrandingstoestel perfect past bij uw woonruimte en uw warmtebehoefte. In alle gevallen is het van belang dat het niet té veel capaciteit heeft, zodat u het toestel niet voortdurend getemperd hoeft te stoken. Want als u de uitgekiende verbranding van een modern toestel optimaal kunt benutten, brandt dat ook het schoonst en meest efficiënt. Per 2022 dient een toestel ook in Nederland te voldoen aan de Ecodesign richtlijn, die eisen stelt aan techniek en emissie.

Vakkundige installatie

Het rookkanaal dient in balans te zijn met het verbrandingstoestel. Een schoorsteen van verkeerd materiaal of een verkeerde afmeting geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Ook is het uitmondingsgebied van de schoorsteen van belang. Een verkeerd geplaatste schoorsteen kan een belangrijke oorzaak zijn van overlast in uw directe woonomgeving. Bij de installatie van uw haard of kachel is het daarom raadzaam om een vakkundige installateur in te schakelen. De DE (Duurzame Energie) erkende installateur waarborgt een veilige en duurzame en volgens alle geldende richtlijnen verrichte installatie van uw rookkanaal. Hooijer Haarden en Vloeren is DE-erkend.

Groene stoker

Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is het stookgedrag van de stoker bepalend voor een duurzame houtverbranding. Hij bepaalt immers welk hout wordt gestookt en hij bedient het toestel. We raden u aan een cursus te volgen bij uw leverancier of fabrikant. Zo’n cursus geeft u inzicht in het proces dat zich afspeelt in uw toestel en u kunt vragen stellen aan de mensen die er echt verstand van hebben.

Een van de zaken die u leert op de cursus is de zogenaamde Zwitserse methode: een manier om uw toestel op gebruikstemperatuur te krijgen:

  1. plaats grote blokken hout met de gekloofde kant naar boven in de as;
  2. leg een tweede laag blokken kruiselings over de eerste laag;
  3. plaats daar bovenop in twee lagen aanmaakhoutjes;
  4. Leg daar bovenop een aanmaakblokje en steek het aan.

Zorg dat de luchtschuif helemaal open staat zodat het vuur voldoende zuurstof krijgt. De deur van het toestel mag dicht zodra u het aanmaakblokje heeft aangestoken. Zoals u zult zien gaat het vuur branden van boven naar beneden. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat er veel minder rookontwikkeling plaatsvindt. Als uw toestel op temperatuur is, kunt u deze steeds bijvullen door een of meer blokken hout op het vuurbed te leggen, naar gelang u warmte verlangt. Denkt u er wel aan eerst de luchtschuif helemaal open te zetten en pas bij te vullen als er geen vlammen meer zijn.

Bron: degroenestoker.nl
Deel deze pagina: